JONGgeLEERd

In de Elisabethwijk ging in oktober 2024 het buurtproject JONGgeLEERd van start. Een initiatief dat kinderen en ouders helpt om sterker in het leven te staan.

Het is een samenwerking tussen buurtschool Sint-Camillus, circusschool Circus Punt, Natuurpunt Waasland, digihelpers, straathoekwerk en de buurtwerking in de Elisabethwijk.

Het is een project met een brede waaier aan uitdagende buitenschoolse activiteiten die gericht zijn op het ontwikkelen van sociale en fysieke vaardigheden, digitale bekwaamheid en een gezonde levensstijl.

Jongleren omvat circustechnieken waarbij objecten gegooid, opgevangen of in de lucht gehouden worden. Sommige kinderen en ouders hebben dagelijks (probleem) balletjes in de lucht te houden. JONGgeLEERd streeft ernaar om de buurtkinderen en hun ouders minder drempels te laten ervaren, hen meer verbonden te laten voelen met de buurt, en hen te ondersteunen in het vergroten van hun sociaal netwerk.

Met een reeks laagdrempelige circusinitiaties op school, buurtpleinen en in de circusschool, krijgen kinderen de kans om nieuwe vaardigheden te leren en deze aan elkaar door te geven. Naast wekelijkse circuslessen, omvat het project ook activiteiten zoals een buurtsafari, zwerfvuilactie, gezond ontbijt, aanleggen moestuin, boksles en workshops.

Ook voor de ouders is er een aanbod waarbij we vooral streven naar activiteiten die ouders en kinderen samen ondernemen. Er wordt ook samengewerkt met Natuurpunt Waasland, digihelpers van de stad en buurtbewoners. Dit project wordt gesteund door de Koning Boudewijnstichting en de stad Sint-Niklaas.

Heb jij zin om mee te werken? Bijvoorbeeld af en toe eens voorlezen in de klas, meehelpen met de zwerfvuilactie, meegaan op buurtsafari, …laat het ons weten.

Elke steun is zeer welkom voor dit project. Maar liefst 95 procent van de leerlingen waarmee we gaan werken woont in de Elisabethwijk. Het is een fijne manier om deze jonge mensen en hun ouders op deze manier te leren kennen.

Het project loopt van oktober 2024 tot augustus 2025.
 
 

 

Aandacht voor een gezonde en zelfbewuste levensstijl

Gezonde brunch i.s.m. Buurtwerking Elisabethwijk

Op vrijdag 4 oktober ging het project officieel van start in de Paterskerk. Daar kregen alle 140 leerlingen van de lagere school een gezonde brunch. Het was de bedoeling de kinderen te doen kennismaken met een gezonde en gezellige voedingsstijl.

Buurtbewoners, de buurtwerkster, leerkrachten en Sofie van Circus Punt waren al van ’s ochtends in de weer om de zaal gezellig in te richten en een prachtig buffet te bereiden dat er in ging als zoetekoek.

Meester Simon had met de leerlingen een passend lied gemaakt dat net voor de maaltijd uit volle borst werd gezongen. Verse tomatensoep, donkere pistoletjes, volkoren brood, gezond beleg, tomaatjes, eitjes, komkommers, sojayoghurt, noten en tal van fruit waaronder sinaasappel, pitloze druifjes, granaatappel, appels, aardbeien, blauwe besjes, rode besjes, kiwi, banaan maakten het buffet af.

En omdat een kleine zonde ook geen kwaad kan, sloten we feestelijk af met een pannenkoekje. In de namiddag stond er nog een kinderquiz op het programma.

 
 

 
 
 

Complimentendag op school

Een compliment geven is eenvoudig en klein, maar heeft een grote impact. Het geeft een goed gevoel om complimenten te krijgen én om er te geven. En voel je je goed, dan gaat alles makkelijker en is alles leuker. Complimenten bevorderen de prestaties, werken aanstekelijk en zorgen voor veel positiviteit.

Complimenten geven maakt ons gelukkiger. Het creëert waardering: een basisbehoefte. Het geven van complimenten vergt zelfkennis en ook een beetje durf. Dat is wellicht ook de reden dat we het niet vaak genoeg doen. Het gelukshormoon dopamine krijgt een boost bij elk compliment. Complimenten versterken ook de persoonlijke band tussen gever en ontvanger.

Reden genoeg vinden we om hier aandacht aan te besteden en complimentjes uit te delen op 1 maart, als start van een jaar vol complimenten.

 
 

 
 

Circuslessen op school i.s.m. Circus Punt

In de circusschool merken ze de positieve effecten van hun aanpak op kinderen, jongeren en volwassenen. Circus wordt alom gewaardeerd als educatief instrument.


Circustechnieken zijn een dankbaar medium waarbij kinderen kapstokken krijgen om zich op een speelse en uitdagende manier veelzijdig te ontplooien. Zo divers circus is, zo divers zijn ook de mogelijkheden om circus te beoefenen.

Circus is sport, maar niet competitief.
Circus is kunst, maar niet elitair.
Circus is expressie, maar zonder taal.
Circus is multidisciplinair, iedereen kan altijd iets.

Alle culturen kennen circus. Circus Punt wil in onze buurt een plek zijn waar alle kinderen zich goed voelen. 
 

Hoe pakken we dit aan?
We doen dit door kinderen in en na de schooltijd in contact te brengen met diverse circustechnieken en de circusschool. We starten met circusinitiaties in de school zelf: allereerst een aantal keer én heel laagdrempelig en vrijblijvend op de speelplaats met een beperkt aantal attributen.

Om hen nieuwsgierig te maken, bepaalde vaardigheden aan te leren én hen te stimuleren het geleerde ook door te geven aan andere leerlingen. Later volgen er initiaties in de turnzaal (dit in samenwerking met de leerkracht lichamelijke opvoeding).

Als de technieken en materialen bekender zijn, willen we over de middag, tijdens de opvang gedurende 4 weken een groepje samenstellen dat zich wekelijks engageert om mee te doen met circuslessen op school zelf.

De volgende stap is om per klas een kijkje te gaan nemen in de circusschool om te eindigen met lessen in de circusschool op de middag én na de schooltijd. We bouwen de weg naar het einddoel op in heel kleine stapjes tot een zo groot mogelijk succes. Tijdens Bal Cirqu l’air, het buurtfeest op 30 augustus op het Prins Leopoldplein, kunnen alle buurtkinderen deelnemen.

Circus Punt | Minderbroedersstraat 81 | www.circolito.be |info@circuspunt.be | 0485 74 71 89

 
 

 
 

Bokslessen i.s.m. straathoekwerker

Bewegen is gezond (verminderd de kans op obesitas) en is goed voor het mentale welzijn. Ook de bokssport is hiervoor een geschikte hobby.

Het helpt bij het ontwikkelen van kracht, coördinatie en discipline. Maar ook bij het opbouwen van zelfvertrouwen, een belangrijke vaardigheid die kinderen beschermt tegen pestgedrag. Het biedt kinderen ook een veilige uitlaatklep om hun emoties te verwerken.

 

Boksen biedt een perfecte combinatie van fysieke training, mentale ontwikkeling en sociale interactie. Het helpt kinderen sterker, zelfverzekerder en veerkrachtiger te worden. Ze leren ook omgaan met uitdagingen en emoties. Of het nu gaat om het opbouwen van zelfvertrouwen, het verbeteren van hun gezondheid of het vinden van nieuwe vrienden, boksen heeft alles te bieden.

Daarom zijn wij heel blij dat onze straathoekwerker Tijs de kinderen hiermee in contact brengt op school. Zelf is hij een gediplomeerd trainer.

De boksinitiatie is er voor de 5 en 6 de jaars. Wie zin heeft kan meedoen over de middag in de sportzaal op dinsdag 11, 18, 25 februari. En op 11, 18 en 25 maart. Telkens van 12.15 tot 13.15 uur. Wie de smaak te pakken heeft kan later terecht in The Fighters Academy.

The Fighters Academy | Stationsplein 10 | onder Siniscoop |www.thefightersacademy.com

 

 
 

Aandacht voor natuur en leefomgeving

Natuurworkshops i.s.m. Natuurpunt Waasland

Natuurpunt organiseert vier natuurnamiddagen op Sint-Camillus voor de lagere schoolkinderen. Daarbij kunnen de leerlingen nieuwe vaardigheden leren en natuurkennis opdoen. Zoals vuur leren maken met firesticks, een eigen touw uit natuurlijke materialen vlechten, vogelhuisjes knutselen, we gaan op zoek naar wat er allemaal leeft op de speelplaats , …

We organiseren 4 natuuractiviteiten. En dit op woensdag 29 januari, 19 februari, 26 maart en 14 mei . Telkens van 12.30 tot 14 uur.

Wie de smaak te pakken heeft, krijgt de kans zich voordelig in te schrijven voor de kinder driedaagse die Natuurpunt-Waasland-zuid jaarlijks organiseert in augustus.

 
 

 
 

Zwerfvuilactie i.s.m. Buurtwerking Elisabethwijk, leerlingen Sint-Camillusschool, buurtbewoners, Miwa en stad Sint-Niklaas

Natuur en milieu hangen nauw samen, daarom wordt er met de buurtwerking ook een zwerfvuilactie op donderdag 27 maart (om 13.45u op het Elisabethplein) georganiseerd, waarbij leerlingen en vrijwilligers samen op pad gaan om met de stad de buurt een grondige opruimbeurt te geven.

Aankomst is voorzien rond 15.15u in de Sint-Camillusschool.

Wil je meedoen? Stuur dan een mailtje naar siri.vanhove@sint-niklaas.be.

 
 

 
 

Buurtsafari i.s.m. Natuurpunt Waasland en Buurtwerking Elisabethwijk

Als kers op de taart eindigen we met een heuse buurtsafari op zondag 18 mei (start 14 uur). Daarbij zijn alle ouders, kinderen en buurtbewoners welkom om mee op stap te gaan en de (verborgen) natuur in de wijk te ontdekken.

De buurtsafari eindigt in de tuin van het Patershof met een drankje.

Weet jij wat er allemaal groeit en bloeit in onze wijk? Ook in een stad is heel wat te ontdekken. En de meest alledaagse soorten verbergen soms ook de interessantste verhalen! Aangepaste info op niveau van volwassenen en kinderen.

 

Inschrijven via deze link | Mail voor info naar puitvoetgidsen@gmail.com  |  Bekijk de flyer

Natuurpunt Waasland:  Website  |  Facebook  |  Instagram

 
 

 
 

Moestuin op school

Het grote doel van de moestuin en de dieren is, vanuit een structuur van regelmaat en orde, te leren zorg dragen voor alles wat leeft. De kinderen dragen verantwoordelijkheid over dieren en planten en leren zo dat hun acties gevolgen hebben.

We zaaien, planten, onderhouden, wieden, selecteren, … maar mogen zeker ook genieten van de vruchten uit onze moestuin.

We gebruiken de moestuin om te werken met een jaarkalender, planningen, meten, telpatronen, maaltafels, rekenen met geld, … Rekenkundige begrippen worden veel concreter als de kinderen vuile handen en knieën hebben. Daarenboven zorgde onze moestuin al voor rust om te komen tot een babbel met kinderen die dat anders moeilijk vinden.

En trouwens, het blijkt dat een zelf gekweekt radijsje, een zelfgekweekte wortel, soep van onze eigen prei, zelfgekweekte gebakken patatjes, … wél geprobeerd worden door de kinderen die liever hun groenten laten liggen.

 
 

 
 

Aandacht voor digitale vaardigheden

Digihelpers op oudercontacten i.s.m. digihelpers stad

Op de oudercontacten zijn digihelpers aanwezig om ouders die er nood aan hebben wegwijs te maken met de ‘classdojo’, een app waarmee de school communiceert met de ouders.

Fotograaf: Layla Aerts

Zo verloopt de communicatie met de school vlotter en kunnen ouders hun kinderen beter opvolgen en op de hoogte blijven van het reilen en zeilen op school.

 
 

 
 

Digicafé in de Paterskerk i.s.m. digihelpers en Buurtwerking Elisabethwijk

Elke eerste zondag van de maand kunnen alle buurtbewoners terecht in de Paterskerk voor digitale hulp. En dit van 10.30 tot 12.30 uur.

Inschrijven is niet nodig. Je kan gewoon langskomen. Er zijn ook lekkere drankjes en taart te verkrijgen.

Digicafé | elke eerste zondag van de maand (uitgez. In augustus, september en januari) | 10.30 tot 12 uur | Paterskerk | Truweelstraat 138