Nieuws

De Sint komt op 28 november naar de Elisabethwijk

Zijn troon staat in Het Buurtkwartier.  Hij ontvangt graag alle kinderen uit de buurt. De mama’s en/of papa’s kunnen ondertussen iets komen drinken.  De Sint zou wel graag hebben dat je een mooie tekening voor hem meebrengt.

INSCHRIJVEN VERPLICHT (VOOR 18 NOVEMBER)
e-mail: siri.vanhove@sint-niklaas.be

 


STAMPVOETS

In Stampvoets zetten we enerzijds iedereen, van jeugd tot senioren, van mobiele tot minder-mobiele mensen, aan tot wandelen.  Want wandelen is gezond voor lichaam en geest, is een sociaal gegeven en verbindt mensen uit een buurt.  Kijk zeker eens in de brochure.  Jullie vinden er onder Stamp-uitjes diverse verenigingen (voor mensen met een beperking, voor senioren, voor mensen met psychische kwetsbaarheid, voor mensen met een socio-economische kwetsbaarheid) die een wandeling organiseren van 15 april tot 5 mei. De moeite waard.

Maar er is meer…

EEN BANK OP ELKE STRAATHOEK? SUCCES- EN KNELPUNTENWANDELINGEN
In mei en juni vinden er in Sint-Niklaas succes- en knelpuntenwandelingen plaats.  Bedoeling is om tijdens deze wandelingen te ontdekken waar onze inwoners het de moeite waard vinden om een wandeling te maken.  Maar we detecteren ook welke knelpunten hun pad kruisen. Het ultieme doel is om de stad bewandelbaar te maken voor iedereen, want een aangename openbare ruimte nodigt uit om te wandelen. Daarom vragen we jouw mening.

We gaan stappen met buurtbewoners, kinderen, jongeren, senioren, mensen met een beperking, collega’s van de technische diensten, beleidsmakers en jou!  De succes- en knelpuntenwandelingen vinden plaats in het stadscentrum en de Elisabethwijk. Inwoners van de stad geven tijdens deze begeleide en uitgestippelde wandeling op een fiche aan wat ze positief en negatief vinden aan de bewandelde openbare ruimte.  Enerzijds kunnen de wandelaars dus duidelijk maken wat ze onderweg als een obstakel ervaren, bijvoorbeeld te weinig verlichting, het voetpad op sommige plaatsen te schuin of te smal voor een rolstoel/ buggy…  Maar anderzijds is er ook ruimte om aan te geven wat ze net fijn vinden: voldoende rustplaatsen, groene plekjes, handige fietsenstalling…

Wij gaan daarna met de opmerkingen van de geëngageerde stampers aan de slag. Daarom kozen we 2 buurten waar momenteel aan de herinrichting van de openbare ruimte wordt gewerkt of waar werken gepland staan.  Insteek bij deze wandelingen zijn: leeftijdsvriendelijke stad (jongeren en senioren), gezonde publieke ruimte, toegankelijkheid en de buurt als sociaal weefsel.

Geïnteresseerden kunnen zich al kandidaat stellen voor een succes-en knelpuntenwandeling in het stadscentrum, op zondag 12 mei om 10 uur.  De verzamelplaats delen we je mee bij inschrijving.  Meer info en inschrijven: diversiteit@sint-niklaas.be of 03 778 37 48.

Ook in de Elisabethwijk staat er een succes-en knelpuntenwandeling op het programma.  Binnenkort meer info hierover.  Voor deze wandeling moet je inschrijven bij de buurtwerkster: siri.vanhove@sint-niklaas.be

Stampvoets is een initiatief van de dienst diversiteit, samenleving en preventie van de stad Sint-Niklaas.

Folder stampvoets

 


WASSALON MartHa!tentatief/Tom Clement

ma 25 maart 2019 t/m vr 29 maart 2019 I doorlopend van 10u tot 17u I gratis
Wassalon, hoek Kon. Elisabethplein en Kon. Elisabethlaan

In Wassalon onderzoekt tekenaar en theatermaker Tom Clement gedurende een week het leven dat zich ontvouwt binnen de wereld van het wassalon op het Koningin Elisabethplein in Sint-Niklaas. Hij tekent, schildert, voert gesprekken en let op de was van de bezoeker die even thuis iets moet gaan halen. Elke nieuwe tekening krijgt een plaats aan de muur van het wassalon zodat je een tentoonstelling ziet groeien, die op het einde van de week feestelijk wordt geopend.

Gedurende deze week nodigt Tom dichteres Jana Arns uit die zich laat inspireren door de microkosmos van het wassalon. Tijdens het afsluitmoment op vrijdag stellen Tom en Jana bij een hapje en een drankje hun werk voor aan de buurtbewoners, bezoekers, toevallige passanten en andere geïnteresseerden.

 


Grote Lenteschoonmaak in de Elisabethwijk. Doen jullie mee?

Vrijdag 22 maart 2019  |  13.30 tot 15.45 uur

Op vrijdag 22 maart kunnen buurtbewoners samen met leerlingen van Sint-Camillus zwerfvuil in de buurt opruimen.

Deze actie kadert in de week van de Grote Lenteschoonmaak. Het zou fijn zijn als buurtbewoners samen met de leerlingen van het derde en vierde studiejaar en hun begeleiders op stap gaan.

Doe jij mee? We voorzien prikstokken, handschoenen, hesjes en zelfs een bolderkar om al het opgepikte vuil mee te nemen (met dank aan Miwa). We starten om 13.30 uur op het Elisabethplein en verspreiden ons daarna over de buurt.

We willen rond 15.15 uur de actie beëindigen en met zijn allen verzamelen op het Prins Leopoldplein. Daar wegen we het door ons opgehaalde vuil en maken we een groepsfoto. En de buurtwerking trakteert op een drankje. Om 15.45 uur voorzien wij het einde van de actie.

Omdat we iedereen van het nodige materiaal willen voorzien (en dit niet oneindig beschikbaar is), vragen we om zo snel mogelijk een seintje te geven.

Doe jij ook mee? Graag mailtje naar siri.vanhove@sint-niklaas.be


Nieuwjaarsreceptie 2019


Filmvertoning ‘Ratatouille’ met bezoek van de Sint



 


Nieuwjaarsreceptie 2018


 


Prins Leopoldplein – nieuwe speeltuin


 


Symfonisch orkest Academie – afscheidsconcert

 


De warmste wijk




 


Buitenspeeldag 19 april 2017


 


Elisabethcup 2017


 


Winterparty 2017

 


Nieuw in de Elisabethwijk: Circuspunt | Minderbroedersstraat 81

Er valt heel wat te beleven in de buurt. En nu is er ook een circuspunt. Zin om vanalles te leren? Er zijn multi-lessen waarbij verschillende technieken afwisselend aan bod komen: jongleren, diabolo, flowerstick, chinese bordjes, acrobatie, doek, trapeze, eenwieler, ton, bal, stelten,…

Voor de kinderen van 6-8 jaar is er een les die is ingedeeld volgens leeftijd. Daarnaast is er ook een specialisatie-les waarbij we focussen op 1 techniek.
Zo is er luchtacrobatie waarbij jullie in de doeken en trapeze’s kunsten leren, werken aan kracht en lenigheid, via spel ons lichaam ontwikkelen en grenzen verleggen. Er is geen voorkennis vereist, wel een gezonde dosis energie en doorzettingsvermogen om deel te nemen aan één van de specialisatie-lessen.

Voor de jongsten, kinderen van de tweede en derde kleuterklas, is er ook circusles. Klimmen, klauteren, verkennen en elkaar en de verschillende circustechnieken ontdekken. Op een creatieve en speelse manier grenzen verleggen, zelfvertrouwen vergroten, motoriek ontwikkelen terwijl we samen bewegen en oefenen met het circusmateriaal.

Een aparte les voor volwassenen is er momenteel nog niet. Af en toe zullen er wel verschillende workshops en modules georganiseerd worden om ook de ouders meer van circus te laten proeven!

Circus Punt | Sofie Van Mieghem | info@circuspunt.be | 0485/74.71.89

Woensdagen
13u30-14u30 : kleutercircus 4+
14u30-16u : doek en trapeze 8+

Donderdagen
17u-18u : multicircus voor 1ste/2de/3de leerjaar

Tijdens vakantieperiodes zijn er ook circusweken van een hele dag.

 


Symfonisch orkest van de academie o.l.v. Kris Matthynssens

symfonisch orkest

 


Workshop vegetarische voeding

EVA workshop

 


Fotoboek impressie

Recent werd onze buurtwerking gecontacteerd door stadsgenoot Alain Carette die momenteel fotoacademie in Sint-Niklaas volgt.  Hij was gedurende ruim 37 jaar werkzaam binnen de sociale sector en vanuit deze invalshoek was zijn interesse naar het sociaal weefsel en wat mensen binnen een buurt bindt onveranderd groot en intens.

Tijdens onze kennismaking vernamen we het volgende :

“De lektuur van het prachtige boek ‘Sprakeloos’ van Tom Lanoye maakte me nieuwsgierig naar ‘de Elisabethwijk’ binnen Sint-Niklaas.  Al wandelend ontdekte ik fraaie architectuur, pleintjes … maar bovenal maakte ik kennis met heel wat sympathieke buurtbewoners. Er waren er nogal wat die met hun trouwe viervoeter op stap waren. De vriendelijkheid en oprechte interesse van ‘de mens binnen de wijk’ bleven me bij.

Ik heb ook goede herinneringen aan mijn bezoek aan de galerijk Bleek in de Truweelstraat én aan de bereidwillige medewerking van de neef van Tom Lanoye, Bram. Een aantal van deze impressies zijn opgenomen in een fotoboek. Hierbij volgt alvast een voorproefje.”

Uiteraard kunnen eventueel geïnteresseerden contact met me opnemen voor een print of fotoboekje of zomaar een vraag op carettealain9@gmail.com of carette.a@skynet.be.

Invalid Displayed Gallery

 


Stadsprijs 2014 – categorie ‘Renovatie’ : Koningin Elisabethlaan 41

De stadsprijs voor renovatie, invulbouw en duurzaam bouwen is een origineel instrument dat het stadsbestuur jaarlijks hanteert om inwoners te stimuleren een stadswoning te onderhouden en te vernieuwen.

Ook in 2014 was er voor dit initiatief veel belangstelling en waren de inzendingen van hoge kwaliteit.  Aan de editie 2014 van deze wedstrijd namen 22 eigenaars deel. Vooraf werd een preselectie gemaakt van 22 naar 8. De jury bracht een plaatsbezoek aan de 8 geselecteerde panden.  Na dit plaatsbezoek was de jury van oordeel dat de inzendingen van een grote diversiteit zijn. Met algemene consensus werden drie projecten weerhouden, één in elke categorie, die bekroond worden met een prijs van 2.000 EUR. De geselecteerde projecten dragen omwille van hun voorbeeldfunctie, hun diverse aanpak en hun specifieke inbreng bij tot de bevordering van de stadsrenovatie, het stadsleven en het duurzaam bouwen.

Voor de categorie renovatie gaat de prijs naar de woning aan Koningin Elisabethlaan 41, van Odette Krahel, met architect Jao Smet.

Invalid Displayed Gallery

Deze verbouwing laat zich kenmerken als een hele lichte woning met een groot ruimtegevoel. Hiervoor is er geopteerd om een nieuwe volledig beglaasde achtergevel te creëren. Deze zone zorgt ervoor dat het tussenbordes van de trap, de keuken en de bijzondere kijkdoos in de slaapkamer één ruimtelijk geheel vormen. De voormalige donkere inkom- en trappenhal is nu opengewerkt en baadt in het licht en geeft een doorzicht naar de leefruimte. De patio, met schuifraam, kan als annex van de eetruimte worden aanzien en de zitruimte is voorzien van een groot openvouwbaar venster, waardoor de volledige breedte één geheel wordt met het aanpalend terras en tuin. De jury looft ook het behoud van de oorspronkelijke gevel in deze waardevolle wijk en het gebruik van eenvoudig en degelijk materiaal in deze heldere woning.

Kijkdag

De laureaten stellen op zondag 17 mei van 11 tot 17 uur hun woning open voor het publiek, dit met het oog op de voorbeeldfunctie van deze projecten in het kader van de stadsrenovatie en het duurzaam bouwen.

Het stadsbestuur nodigt de inwoners ook uit om in te schrijven voor de stadsprijs voor renovatie, invulbouw en duurzaam bouwen 2015.

 

Reportage TV Oost : Stadsprijs

Persbericht Sint-Niklaas : Laureaten stadsprijs voor renovatie, invulbouw en duurzaam bouwen 2014